Ribuan Orang Hantarkan Jenazah Al-Batsh di Kuala Lumpur

Category: Berita 22 0

Kispa.Org (Kuala Lumpur) Ribuan orang memadati rumah duka As-Syahid Palestina seorang ilmuwan di bidang sumber daya alam, Fadi Al-Batsh pada Rabu (25/4) di ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur sebelum diterbangkan ke tempat kelahiranya di Jalur Gaza.

Sejak tadi pagi, ribuan orang telah memadati halaman dan jalan-jalan sekitar rumah duka. Mereka adalah teman, sejawat, murid dan mahasiswa juga para pendukung masalah Palestina dari kalangan warga Malaysia ataupun warga asing. Mereka berkumpul di Masjid Idaman tempat dimana ia akan dishalat sekaligus pelepasan jenazah untuk kemudian diterbangkan ke Gaza.

Dalam pada itu, masyarakat meminta Brigade Al-Qossam, sayap militer gerakan perlawanan islam Hamas untuk membalas aksi Mossad yang telah menewaskan putra terbaik Al-Qossam. Dalam yel yelnya mereka mengatakan, “balas-balaslah wahai Al-Qossam, maju-majulah wahai Hamas, selain membentangkan spanduk yang mengecam aksi pembunuhan tersebut.

Setelah dishalatkan di Masjid Idaman, jenazah AS-Syahid akan diterbangkan bersama istri dan anak-anaknya ke Kairo melalui bandara internasional Kuala Lumpur. Kemudian mereka akan dikirimkan ke Gaza melalui perlintasan darat Rafah. (aaa/pip)

Related Articles

Add Comment